Batı Afrika ülkelerinden biri olan Senegal 14 bölgeden oluşuyor. Ülkenin en kalabalık şehri Dakar şehridir. Burası aynı zamanda Senegal başkentidir. Ülkenin resmi dili Fransızcadır. Bununla birlikte birçok farklı yerel dili de vardır. Ülkenin büyük bir kısmını ise Müslümanlar oluşturuyor. Burada yapılan arkeolojik çalışmalarda çok eski çağlara ait yaşam izleri bulunmaktadır.
Senegal Tarihi ve Kültürü
Senegal tarih öncesinden birçok yaşam izlerinin bulunduğu bir yerdir. Bölgenin ilk sakinleri Takuririlerdir. Stratejik bakımdan önemli bir konumda bulunan Senegal uzun yıllar Fransa’nın sömürgesi olarak varlığını sürdürmüştür. Bununla birlikte 4 Nisan 1960 senesinde ise bağımsızlığını ilan etmiştir. Yaptığı ekonomik kalkınmalar sayesinde Afrika siyasetinde de çok önemli bir yere gelmeyi başarmıştır.
Batı Afrika ülkeleri arasında gelişme gösteren bir ülkedir. Hatta Fildişi Sahili sonrasında ikinci sırada yer aldığı da söylenebilir. Ülkenin doğal kaynakları ise sınırlıdır. İnsanları içtendir ve özellikle Türklere karşı son derece misafirperver bir halktır. Ekonomisi tarıma dayalı olan ülkede turizm sektörü oldukça ileri seviyededir. Etnik kökeni değişiklik gösteren ülkede halk misafirperverdir. Bu özellikleriyle de son derece gurur duyarlar. Kadın turistlerin açık kıyafetler giymelerinden çok hoşlanmadıkları söylenebilir.
Senegal Gezilecek Yerleri
Senegal seyahati sırasında gezilmesi gereken birçok alan vardır. Bunlar içerisinde doğal güzellikler yanında müze gibi sanatsal faaliyetlerin devam ettirildiği yerler de sıralanabilir:
- IFAN Afrika Sanatları Müzesi
- Goree Adası
- Niokolo Koba Milli Parkı
- Saloum Delta Milli Park
- Djoudj Kuş Barınağı
Birçok farklı sanat faaliyetinin devam ettirildiği müzeler görülmesi gereken yerler arasındadır. Ülkeye seyahat edecek kişilerin gezi rehberinde bulunması gereken önemli yerlerdir.
Senegal Konaklama Olanakları
BM az gelişmiş ülkeleri arasında yer alan fakat Batı Afrika ülkeleri arasında gelişmişlik düzeyi ikinci sırada olan Senegal’de konaklama orta koşullarda denilebilir. Çok büyük ve lüks oteller bulmak biraz zordur. Ancak turistlerin kalabileceği nezih ortamlardan bahsedilebilir. Pansiyon tarzı konaklama alanları son derece caziptir.
Senegal Mutfağı
Senegal mutfağına hâkim olan besin balıktır. Balık ekonomide ve halkın tüketiminde son derece önemlidir. Mısır ekmeği, yer fıstığı ve pirinç de ülkenin yerel besin kaynakları arasında yer alıyor. Biber sosu ve hurma yağını da yine halk çok fazla tüketiyor.
Senegal’den Ne Alınır?
Senegal’e seyahat eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları dönüşlerinde hatıra olarak yanlarında da bir şeyler getirmek istemektedir. Ancak ülkede hangi hediyelik eşyaların satıldığı ve hangilerinin alınması gerektiğini bilmemektedir. Bu yazı da Senegal seyahatinde bulunan kişilerin alabilecekleri hediyelik eşyalar hakkında bilgi verilmiştir.
Senegal’de hem güzel hem de uygun fiyata hediyelik eşya alabileceğiniz bitpazarları ve hediyelik eşya dükkanları bulunmaktadır. Ülkede bakır, batik ve ahşap ürünlere sıkça rastlanmaktadır. Ülkede cam altı sanatı ve kumla yapılan resim sanatı da yaygındır.
Senegal’e seyahat eden kişiler mask, cam takılar, ahşap biblolar, desenli şallar ve kıyafetler, çömlek alabilirler. Ülkede bulunan Marche HML isimli bitpazarından yüzlerce farklı ürün bulabilirsiniz. Ayrıca ülkenin başkenti Dakar’da bulunan ve ülkenin en ünlü alışveriş yeri olan Sandaga Madness’te de onlarca farklı ürün görebilirsiniz. Diğer bir şehir olan St. Louis’i ziyaret edenler de General de Gaulle Avanue’yi ziyaret edebilir.
Senegal festivalleri ile ünlü bir ülkedir. Ülkede her dönem onlarca festival düzenlenmektedir. Seyahatlerinizi bu festival dönemlerine dek getirebilirseniz ya da bir festivale denk geldiyseniz farklı birçok hediyelik eşya bulabilirsiniz.
Senegal’e Seyahat Ederken Olunacak Aşılar Güncel
Senegal’e seyahat edecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ülkeye girerken olması gereken bazı aşılar vardır. Bu aşılar içerisinde zorunlu olan sadece sarıhumma aşısıdır. Diğer aşıların olunması tavsiye edilmektedir. Senegal’e giderken olmanız gereken aşılar aşağıda verilmiştir.
Sarıhumma Aşısı: Enfekte bir sivrisineğin ısırığı ile bulaşan sarıhumma virüsü Afrika’da yaygın olarak görülmektedir. Bundan dolayı Afrika ülkelerine seyahat edecek 9 ay üzeri herkesten sarıhumma aşısı istenmektedir.
Önerilen Aşılar: Senegal’e seyahat edecek olan vatandaşların Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak (MMR), boğmaca, suçiçeği, difteri, tetanoz, polio ve grip aşısı olması tavsiye edilmektedir.
Tifo Aşısı: Senegal’de yiyecek ya da sulardan tifo bulaşabilmektedir. Bundan dolayı ülkeye gidecek olanların tifo aşısı olması önerilmektedir.
Kuduz Aşısı: Senegal’de bulunan köpeklerden, yarasalardan ve diğer memelilerden kuduz bulaşabilmektedir.
Hepatit B: Hepatit B iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşabilmektedir. Bu nedenle ülkede bir dövme yaptıracaksanız ya da piercing taktıracaksanız ya da ülkede cinsel ilişkiye girme ihtimaliniz var ise Hepatit B aşısı yaptırmalısınız.
Sıtma: Sıtma tehlikesi ülkede yıl boyunca devam etmektedir. Genellikle sivrisinek ısırığı ile bulaşmaktadır.
Meningokok Menenjit Aşısı: Bu hastalık ülkede en çok Aralık ve Haziran ayları arasında görülmektedir. Bu aylarda Senegal’e seyahat edecekseniz bu aşıyı olmanız tavsiye edilmektedir.